Made with your own love!

donderdag 16 juli 2015

Vive la France - Brocante

Er zijn mensen die kunnen niet zonder brocante. Ze leven in brocante. Ze leven voor brocante. En ze reizen er stad en land voor af. (Neem dat laatste gerust letterlijk, want in het buitenland zijn de mooiste brocante markten! ;-) ) Andere zijn lekker creatief en gaan zelf aan de slag met nieuwe brocante. (Aan het eind van deze blog nog wat leuke zelf maak ideetjes!!)
Laat ik voorop stellen dat ik niet zo ben. Wel creatief, maar liever geen overvloed aan brocante. Ik moet bekennen dat ik ietwat brocante best leuk vind en een mooie vondst ook echt kan waarderen. Maar soms kom je poppenhuisjes tegen. Is helemaal niks mis mee, maar ik voel me daar persoonlijk niet zo thuis. Heb dan constant het idee dat ik wat moet opruimen en raak vrij snel het overzicht kwijt. Daarom is het bij mij thuis gewoon een beetje een mix. Een beetje strak, een beetje landelijk en af en toe mooie vondsten (ooit van Scandinavische stijl gehoord? In deze blog lees je er meer over!).

Maar wanneer is iets brocante? Veel mensen vinden alles wat oud is en er mooi uit ziet al brocante en
vinden antiek ook brocante. Antiek is echter iets heel anders. Antiek moet een bepaalde leeftijd hebben (vaak ouder dan 50 jaar) en is vaak nog tot in de puntjes verzorgd. Brocante is de Franse term voor rommelmarkt. Het gaat om tweede, derde of zelfs soms om vierdehands spullen. Brocante heeft een doorleefde uitstraling en is vaak ietwat verweerd. Daardoor krijgt het z'n charme en romantische uitstraling. Voor echt brocante spullen moet je goed zoeken, maar er zitten pareltjes tussen! Bij nieuw brocante heeft een product wel een oude uitstraling, maar is het niet echt oud (en vaak een stuk beter te betalen!!)

In Nederland zijn we er goed in om snel dingen als brocante te bestempelen. Een grote brocante markt blijkt vaak al snel een rommelmarkt te zijn (en dan bedoel ik een rommelmarkt voor Nederlandse begrippen: oud, écht rommel en weinig moois). Wil je in Nederland mooie brocante spotten dan kun je het beste online zoeken. Marktplaats is hier ideaal voor! Tip: kijk vooral op vrijdag en zaterdag. Mensen zetten dan veel nieuwe spullen online! Verder heb je ook speciale winkels die brocante verkopen. Hartstikke leuk natuurlijk, maar vaak niet te betalen, omdat zij er (heel logisch) ook wat aan willen verdienen. Ook op fairs kom je vaak brocante tegen. Heb je gelijk twee vliegen in één klap: en een leuk dagje weg en brocante shoppen! En last but not least: Frankrijk! Het walhalla voor de brocanteliefhebber. Daar kun je écht je hart ophalen!Maar wat dacht je van made with your own love!?  Nieuwe brocante kun je shoppen, maar natuurlijk ook prima zelf maken. Een tweedehands spiegel of decoratielijst? Shop deze tweedehands en verf hem eerst donker grijs of bruin. Vervolgens met wit er over heen, wat schuren en voilà!
En wat dacht je van die leuke zinken emmers? Als je er ergens één op de kop kan tikken die er al wat ouder ziet heb je helemaal mazzel. Scoor wat mooie papieren servetten met een afbeelding die bij de brocante stijl past en wat behanglijm. Pluk het servet uit elkaar zodat je alleen het bovenste 'velletje' overhoudt waar de afbeelding om staat. Knip deze mooi uit. Smeer op de zinken emmer op de plek waar de afbeelding komt alvast wat behanglijm. Leg je servetvelletje er voorzichtig op en ga er zorgvuldig met een kwast en behanglijm overheen. Gebruik voldoende, zodat het servet niet scheurt. Laat het goed drogen en je hebt een super leuke blikvanger!
En de luiken... Wie kent ze niet. Doen het goed in een landelijk interieur, maar ook bij brocante. Koop ze op marktplaats of gewoon bij de bouwmarkt. Weer een donkere verf er onder, witte of ander mooi kleurtje er over heen, beetje schuren... Ja, zo simpel kan het zijn!
En als laatste niet te vergeten: linnen, linnen, linnen. En kant! Deze kunnen niet ontbreken in je brocante interieur! Ben je zelf een beetje handig? Dan maak je deze linnen placemats met kant in een handomdraai! Ook heerlijk voor die lange zomeravonden die nog in het verschiet liggen...

Zo zie je maar weer... natuurlijk kun je lekker gaan shoppen en dat is op zijn tijd ook best wel eens fijn. Maar veel dingen kun je ook prima zelf maken. En made with your own love blijft toch het leukste! :)
Blijf op de hoogte en volg Made with your own love! op Facebook!!

(PS. De afbeeldingen komen van Pinterest! Hier vind je heel veel inspiratie wat betreft brocante!)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten