Made with your own love!

maandag 13 juli 2015

Hoe je een schoon huis kunt faken - voor die last-minute visite...

Er zijn mensen die bellen en zeggen: ben je thuis? Ja? Mooi, over een half uurtje zijn we er... Mijn eerste reactie? HELP! Het is een bende in huis en dat krijg ik nooit meer in een half uur spik en span! Nu is mijn huis vrijwel nooit rommel vrij, want er wordt nu eenmaal geleefd. Is ook gewoon prima en die ene dag van het jaar dat het wel geweldig netjes is heb ik de dag ervoor het huis schoon gemaakt en zijn we die dag zelf weg geweest... ;-)

Maar geloof me, je kunt je huis in een half uur prima netjes krijgen. Oké, je zal daarna echt nog aan de slag moeten als de visite eenmaal weg is, maar voor dat moment is het netjes. En bij mij is dat best belangrijk... Want de eetkamer, woonkamer en aanbouw zie je direct als je binnen komt. En lopen de gasten nog even de aanbouw in dan zien ze ook direct de keuken. Wel zo fijn als het dan dus ietsjepietjes opgeruimd is.

Dus hier wat tips voor de 'fake it, till you make it!':
 • Richt je alleen op de ruimtes waar je gasten komen. In mijn geval de gang, woonkamer en keuken. Nog een droogrek of wasmand staan in de woonkamer? Parkeer deze in de badkamer of slaapkamer en verdoe je tijd niet met opvouwen. Je gasten gaan echt niet in je kasten, badkamer en slaapkamer snuffelen (als het goed is...) ;-)!
 • Steek aan het begin van je opruimwoede een geurkaarsje aan. Ruikt je huis gelijk fris als je gasten komen.
 • Opbergmanden en tassen zijn je grootste vriend. Je kunt er tijdschriften, speelgoed, knutselspullen of wat dan ook in kwijt. Maak het af door er een mooi plaid op de spullen te leggen. Niemand komt ooit te weten wat voor zooi er allemaal in verborgen zit!
 • Heb je puzzels, platte spullen of wat dan ook: onder de bank. Ziet er nogal rommelig uit op tafel en onder de bank ziet niemand ze. Geldt ook voor speelgoed: achter de bank of in een mand scheelt een hoop bende!

Je eetkamer
 • Staat je servies netjes? Kasten dicht? Stoelen recht aan tafel en is de tafel leeg? Dan is je eetkamer prima. Zorg voor wat leuks op tafel en haal je prulletjes weg. Mijn laptop en werkspullen staan haast standaard op tafel, maar het is nogal een verschil of dat deze verspreid over heel de tafel liggen of netjes op één stapel!
Je woongedeelte
 • Hoe ziet je salontafel er uit? Nog borden er op en wat folders of post? Neem alles wat mee kan naar de keuken alvast mee. Dit is dan alvast uit je woonkamer. Zorg voor een krantenbak of leg post netjes onder op je salontafel.
 • De kussens op je bank even opschudden en je kussens recht leggen geeft als een heel opgeruimde uitstraling.
 • Wat vind je nog op de grond? Schoenen, folders en wat speelgoed? Ruim het gelijk even op waar het hoort. Schoenen gaan naar de gang, folders in de papierbak en speelgoed in de mand.
 • Verse bloemen op tafel geven een vrolijk en opgeruimd effect. Hé hallo, je hebt dan zelfs aan verse bloemen gedacht. Jep, de bloemen komen uit je eigen tuin en met een kaarsje er bij op een dienblad lijkt het heel wat, maar dat weten je gasten niet ;-).
 • Ik heb zo'n leuke open kast waar ik gauw even m'n sleutels, zonnebril en portemonnee neergooi. Gaat allemaal in mijn tas. Volgende keer neem ik het weer mee en de tas gaat naar gang. Opgeruimd staat netjes. Zet anders een home-office bakje neer (te koop bij Action en Xenos). Pennen, bonnetjes en andere frutsels verdwijnen bij mij hier in. Je ziet het niet meer en een home-office ziet er heel professioneel uit :)
 • Heb je donkere meubels dan zie je nogal snel stof liggen. Wij hadden thuis een leuk magneetje: 'je mag stof aanraken, maar nooit je naam er in schrijven!'. Zo waar... Of je haalt het snel weg met een vochtig doekje of je laat het liggen. Maar ga er alsjeblieft niet met je vingers overheen om te kijken of er wel of geen stof ligt. Want juist ja... dan zie je het zeker!
Je keuken
 • Wij hebben sinds we hier wonen een vaatwasser. In één woord GE-WEL-DIG!! Nooit meer troep. Komt er visite dan is het snel een rondje door de woonkamer en alle borden, glazen en andere dingen met bestemming vaatwasser belanden daar. Klep dicht en niemand ziet het.  
 • Geen vaatwasser? Zet dan alles of in één hoek van het aanrecht óf in de gootsteen. Maar zorg er in ieder geval voor dat het niet verspreid over je aanrecht staat.
 • Zet je zeeppompje recht, leg je vaatdoek opgevouwen neer en hang de theedoek en handdoek recht. Vaatdoek nog even over je aanrecht halen om eventuele kruimels op te ruimen. Vieze wasbak? Een beetje afwasmiddel en een afwasborstel doen wonderen. Ruikt fris en ziet er fris uit.
Dus eerst volgende keer dat mensen aankondigen binnen een half uur op de stoep te staan: don't freak out! Jouw huis ziet er dan uit om door een ringetje te halen! :)Geen opmerkingen:

Een reactie posten